Parhaimpia suomalaisia studioita
Jos bändillä on tarpeeksi biisejä kasassa ja innokkuutta tallentaa biisit pitkäsoitoksi, joka löytää tiensä uusien ja jo olemassa olevien fanien hyppysiin, on aika astua äänitysstudioon. Suomesta löytyy äänitysstudioita moneen lähtöön ja muun muassa Muusikoiden.net-sivustolta löytyy kattava lista erilaisista studioista. Mukana on niin mobiilistudioita, jotka voidaan tuoda bändin luo, kuin yleisempiä kivijalkastudioitakin.
Studiotyöskentely ja äänittäminen
Hieno ja toimiva studio on kuitenkin vain murto-osa huippulevyyn tarvittavista komponenteista, sillä kuten monessa muussakin asiassa, myös tässä on ihmisillä ja henkisillä asioilla ratkaiseva rooli, tarkemmin sanottuna äänittäjällä ja tuottajalla.
Äänittäjä on vastuussa nauhoittamisen teknisestä puolesta, mutta myös osaltaan ylläpitää hyvää työilmapiiriä ja hyvää henkeä. Äänittäjääkin tärkeämpi henkilö tässä suhteessa on tuottaja, jonka harteilla on pitää yllä hyvää meininkiä ja työilmapiiriä. Hän vastaa levyn tyylillisestä linjasta ja erityisesti siitä, ettei se lähde hajoamaan joka suuntaan. Hän katselee suurempia linjoja ja kokonaisuutta ja on näin erinomaisessa asemassa tekemään ratkaisevan päätöksen konfliktitilanteessa tai kun mietitään levyä kokonaisuutena.
On olemassa erityyppisiä tuottajia, joista jotkut eivät tiedä paljoakaan teknisistä asioista, joten he eivät myöskään niihin puutu. He saattavat sen sijaan psyykata bändiä tai artistia yhä parempaan suoritukseen, jotta saadaan tallennettua varmasti paras versio biisistä. Lauluun erikoistunut tuottaja saattaa neuvoa jopa fraseerauksessa ja artikuloinnissa.
Jos tuottajalla on tekniikkataustaa, voi hän tehdä ehdotuksia soundin ja instrumenttivalintojen suhteen ja erityisesti miksausvaiheessa editointiehdotuksia. Kaikki riippuu siitä, minkä tyyppinen tuottaja on kyseessä ja äänittäjälle voi kommunikoida toiveensa monella tavalla, ei vain tekniikkatermein vaan esimerkiksi mielikuvin.
Äänittämisen eri vaiheet
Studioaika on kallista ja siksi onkin hyvä, jos bändin jäsenillä on jonkinnäköinen kuva siitä, mitä studiossa oikein tapahtuu ja missä järjestyksessä kaikki tehdään. Biisit rakennetaan äänittämällä eri soittimien osuudet kerroksittain.
-
Itse äänittäminen
Ensin äänitetään pohjat eli rumpujen osuus. Jos rumpalin on vaikea pitää tempoa tai tuntuu muuten vaikealta hakata biisiä yksin, voi esimerkiksi kitara soittaa mukana rumpalin kuulokkeissa. Rummut ja bassot vastaavat yhdessä bändin kompista ja basso saattaa hyvin soittaa yhdessä rumpujen kanssa pohjat.
Rumpujen ja basson jälkeen äänitetään niin sanotut sointusoittimet kuten esimerkiksi kitara ja koskettimet. He soittavat komppipohjan päälle ja kuuntelevat vahvistimista omaa soundiaan, jotta se saadaan mahdollisimman hyväksi.
Tämän jälkeen äänitetään päälaulu eli lead-laulu ja se tehdään yleensä erillisessä kopissa, jossa laulaja kuulee jo äänitetyt osuudet sekä oman laulunsa.
Tämän jälkeen nauhoitetaankin sitten soolot, jos niitä on sekä taustalaulu, jonka saattaa laulaa myös päälaulaja. Jos kyseessä on stemmalaulu, jossa on monta laulajaa, voidaan ne äänittää ääni ääneltä tai sitten kaikkien laulaessa omaa stemmaansa yhtä aikaa. Sitten jäljellä on enää viimeinen kuorrutus, eli mahdolliset perkussiot tai loopit yms.
-
Miksaus
Nyt kun kaikki on saatu äänitettyä, on miksauksen aika. Käytännössä tämä tarkoittaa kaikkien eri äänitettyjen raitojen laittamisessa sopivaan tasapainoon. Tämä luo myös bändin soundia.
Tässä vaiheessa voidaan eri raidoille lisätä erilaisia efektejä, muun muassa lisätä kaikua, tilan tuntua tai viivettä. Kohteita voidaan liikutella myös syvyyssuunnassa ja saada soitin kuulostamaan aivan toiselta kuin miltä se alkuperäisäänityksessä kuulosti. Tässä vaiheessa luodaan myös äänitteen stereokuva.
-
Masterointi
Masterointi tarkoittaa loppusilauksen antamista koko levylle. Yksi sen tärkeimmistä asioista on saada levyn kaikki raidat hyvään keskinäiseen balanssiin. Yleissoundia voidaan vielä tässä vaiheessa muokata, mutta hyvin varovaisesti. Masteroinnissa myös määritellään levyn yleinen dynamiikka ja se voimakkuus, millä volyymillä musiikki levyltä tulee.
Muutamia huippustudioita Suomessa
Suomenlinnan saarella, Helsingin edustalla sijaitsee äänitysstudio, jonka nimi on yksinkertaisesti Suomenlinnan Studio. Siellä on neljä erilaista kontrollihuonetta, joista voi valita omien tarpeidensa mukaan. Musiikkistudiossahan voi tehdä kaikkea muutakin, kuin vain äänittää levyjä. Siellä voi miksata ja masteroida äänityksensä tai luoda biisejä tai tehdä äänisuunnittelua esimerkiksi teatteriin tai elokuvaan.
Koska studiosessio on yleensä hyvin tiivis, on hyvä, jos studiotilat ovat viihtyisät. Takkahuone ja ruokailutila takaavat, että mahdollinen väsymyksestä johtuva ärtyisyys ja kiukuttelu eivät ainakaan ihan heti putkahda pinnalle. Myös toimivat keittiö- ja suihkutilat auttavat intensiivisessä työskentelyssä.
Ja kuten aina äänittämisessä, ihmiset ratkaisevat. Suomenlinnan Studiolla on tarjota muusikkotaustaisia äänittäjiä ja tuottajia. Muusikkotaustasta on suurta hyötyä, sillä silloin heillä on suuremmat valmiudet ymmärtää bändiä musiikillisesti ja he pystyvät kommunikoimaan ehdotuksensa paremmin.
Kaikki huippustudiot eivät sijaitse Helsingissä, sillä Lahdesta löytyy levytuottaja MGI:n isännöimä M-Eazy Music. Täällä tehdään suurin osa Suomen listahiteistä, näille studiolla on saatettu maailmaan muun muassa Nikke Ankaran räppibiisejä, Cheekin nyt klassikoiksi nousseet biisit sekä Robinin hittibiisit.
Vaikka Lahti tunnetaan nykyään hiphop-kaupunkina, on tällä studiolla tehty musiikkia laidasta laitaan ja tullaan tekemään jatkossakin. Studio saa monia demonauhoja lahtelaisilta bändeiltä ja tämä studio näyttelee suurta roolia koko Suomen musiikkibisneksessä.