Samankaltaisia bändejä

Jokaisella meillä on mielimusiikkimme ja saatamme rakastua uuteen bändiin tai aivan uuteen musiikkityyliin. Haluamme kuulla tätä musiikkia aina vain lisää, mutta koska yhden bändin tuotanto on rajallinen, alkaa se ehkä kovan kulutuksen ansiosta kyllästyttää ja mieli alkaa tehdä löytää uusia, samantapaisia bändejä.

Hieman tiedettä

Kukaan ei tarkkaan tiedä, miksi joku musiikki on juuri meille mieluista, mutta se tiedetään, että musiikki vaikuttaa hyvin syvälle aivoihin. Se herättää muistoja ja assosiaatiota ja saattaa alitajuisesti muistuttaa meitä jostain mieluisasta tapahtumasta ja haluamme elää me tunteet uudelleen.

Myös aivokemialla on osuutensa, sillä mielimusiikkimme kuuntelu aktivoi aivojemme mielihyväkeskuksen ja se erittää vereemme mielihyvähormoneja, kuten dopamiinia ja oksitosiinia. Samoja aineita erittyy vereemme, kun harrastamme seksiä tai syömme hyvää ruokaa.

Mistään pahasta addiktiosta ei musiikinkuuntelussa kuitenkaan ole kyse, sillä liika samanlaisen musiikin kuuntelu saa meidät ylivirittyneeseen tilaan eikä tämä musiikki enää tuota mielihyvää vaan alkaa ärsyttää.

Mielialan säätely

Mielialaansa voi säädellä helposti musiikin mukaan ja käyttää musiikkia myös itsehoitona ja terapiana. Energinen musiikki pumppaa vereen adrenaliinia ja saa meidät hereille ja aktiivisiksi, kun taas rauhallinen ja meditatiivinen musiikki rentouttaa. Eikä mikään paranna sydänsuruja kuin kunnon emo-musiikki, jonka mukana voi laulaa ja syvällä sydämessään samaistua biisien sanoihin, jotka kertovat sydämen särkymisestä ja rakkaudessa pettymisestä.

Erilaiset hakutavat

Internet lienee tehokkain hakutapa, kun haluaa löytää samantapaisia bändejä ja laajentaa kuunteluvalikoimaansa. Mikseri.net on suomalainen sivusto ja musiikkiyhteisö, jossa voi toimia sekä fanina että artistina. Se on tarkoitettu levityskanavaksi suomalaiselle musiikille ja sinne voi kuka tahansa ladata omaa musiikkiaan. Ennen kaikkea se kuitenkin toimii keskustelufoorumina, jossa voi vaihtaa ajatuksiaan musiikista, kysyä neuvoja ja lukea ja kirjoittaa arvosteluja eri artistien biiseistä.

Allmusic.com on nimensä mukaisesti sivusto, joka pyrkii tietämään kaiken kaikesta musiikista. Sivusto tarjoaa uusien julkaisujen lisäksi uutisia, haastatteluja ja suosituksia, Sivustolle voi myös rakentaa oman profiilin.

Hae genren mukaan

Samantapaisia bändejä on usein helpoin hakea genren eli lajityypin mukaan. Jos esimerkiksi pitää Metallicasta, voi hakea muita trash ja speed metal bändejä ja esiin saattaa putkahtaa sellaisia nimiä kuin Slayer, Anthrax ja Megadeth.

Jos taas omaa senhetkistä musiikkia hallitsee enemmän 80-luvun uusi aalto ja Duran Duran, on tarjolla sellaisia bändejä kuin Human League, Depeche Mode ja Cure. Jos Duran Duranissa viehättää musiikin lisäksi vaatteilla koreileminen, voi hakua vielä tarkentaa kokemaan uusromantikkoja ja kas, meillä on seurassamme Spandau Ballet.

Mielialan mukaan

Mutta koska me kaikki olemme erilaisia, haemme myös ehkä mielimusiikkiamme hieman eri tavoin. Allmusic.com-sivusto tarjoaakin loistavan mahdollisuuden valita musiikkia tunnelman ja mielialan mukaan. Ehkä et pidä tietyn bändin kaikista biiseistä, vain joistain, jotka sopivat senhetkiseen elämäntilanteeseen tai mielialaan. Silloin voi hakea samankaltaisia bändejä tunteiden mukaan. Tarjolla on muun muassa energistä, aggressiivista, seksikästä, hypnoottista sekä onnellista musiikkia.

Seksikästä musiikkia tarjoavat esimerkiksi Prince, Barry White sekä Serge Ginsborough. Tämä ei aiheuta yllätyksiä, mutta haku tarjoaa myös hieman tuntemattomammat nimet kuten D’Angelo, Chic ja Ohio Players. Mikä loistava tapa tutustua uusiin bändeihin ja artisteihin!

Intohimoista musiikkia löytyy niinkin keskenään erilaisilta artisteilta kuin Marvin Gaye, Fela Kuti, Bruce Springsteen ja Charles Mingus. Romantiikasta taas vastaavat Sade, Miles Davis ja Isaac Hayes.

Teemojen mukaan

Sivusto tarjoaa vielä kolmannen tavan hakea samantyylistä musiikkia, nimittäin teemojen mukaan. Koska usein erilaiset tapahtumat elämässämme herättävät meissä monenlaisia tunteita ja musiikki vahvistaa muistoja ja tunteita, löytyy tässä kategoriassa parisataa teemaa, jotka ovat lähinnä tapahtumia ja aihepiirejä.

Mukana ovat niin avioero, pettymys, mustasukkaisuus, sota, vallankumous kuin syntymäpäivä, houkutus, muistelu ja rentoutuminenkin. Mielenkiintoinen tapa löytää samankaltaisia bändejä, joka ei ihan heti tule ensimmäisenä vaihtoehtona mieleen.

Oudot bändit

Joskus tekee hyvää avata korvat hieman erilaisella musiikilla ja silloin voi hakea outoja bändejä (odd bands). Musiikkityyliltään ne ovat uniikkeja ja edustavat kaikkea räpistä steampunkkiin, mutta yhteistä niille on täydellinen valtavirrasta poikkeaminen.

Täältä löytyy myös tunnettuja artisteja, kuten Marilyn Manson. Hän on oikealta nimeltään Brian Hugh Warner ja taitelijanimensä hän muodostanut kahden amerikkalaisen popkulttuuri-ikonin nimistä, nimittäin Marilyn Monroe sekä Charles Manson. Hän toimii myös näyttelijänä, kirjailijana ja säveltäjänä. Pelottavasta ulkomuodostaan huolimatta hänen sanotaan olevan hyvin lempeä ihminen, joka harrastaa hyväntekeväisyyttä.

Outoihin bändeihin lukeutuu myös Babymetal, kolmen japanilaisen teinitytön muodostama yhtye, joka esittää trash metallia anime-asuissa. Bändillä on vankka fanipohja sekä kotimassaan että ulkomailla. He tuovat söpöine esiintymisasuineen ja hentoine tytönäänineen uusia tuulia heavy metallin ylimaskuliiniseen maailmaan.

Viimeisenä mainittakoon polkupyörähenkinen yhtye The Cyclologists, joka on erikoistunut improvisoituihin esityksiin. He saapuvat paikalle polkupyörillään ja irrottavat pyöränsatulansa, jotka itse asiassa ovat klarinetteja, jotka on rakennettu polkupyörän osista.