Suuria metallimusiikkilegendoja

Heavy metal syntyi 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa punkin, psykedeelisen rockin ja blues rockin innoittamana. Metallimusiikki jakautuu moneen alalajiin, jotka ovat usein syntyneet jonkin tietyn bändin omasta, uudesta musiikkityylistä.

Nykypäivänä on vaikea vetää rajaa hard rockin ja heavy metallin välillä ja erityisesti metallimusiikin alkutaipaleella, kun heavy metallibändejä pidettiin vitsinä, nimittivät he usein itse soittamaansa musiikkia metallin sijaan hard rockiksi. Tänä päivänä metallimusiikki on arvostettu genre ja jotkut sitä soittavista bändeistä alansa jättiläisiä, todellisia legendoja.

Black Sabbath

Black Sabbathia pidetään ensimmäisenä heavy metal-bändinä ja metallimusiikin luojana. Heidän kaksi ensimäistä albumiaan, Black Sabbath ja Paranoid, järisyttivät musiikkimaailmaa ja inspiroivat musiikkitoimittajia käyttämään heidän musiikistaan nimitystä heavy metal. Ja todellakin, heidän riffeihin perustuvat biisinsä, synkät, jopa demoniset sanoitukset sekä kova volyymi ovat kaikki heavyn tunnusmerkkejä tänäkin päivänä.

Metallica

Metallica perustettiin vuonna 1981, kun bändin jäsenet löysivät lehti-ilmoituksen avulla toisensa. Siitä lähtien on bändi kulkenut voitosta voittoon ja vaikka hevillä on kapinallinen ja yhteiskuntaa arvosteleva maine, on bändi menestynyt myös kaupallisessa mielessä, ja se onkin tällä hetkellä yksi maailman parhaiten levyjä myyneistä bändeistä.

Metallican metalligenre on thrash metal, johon kuuluvat nopeat tempot ja aggressiivisuus. Bändi on tehnyt musiikillisia tutkimus retkiä aikojen saatossa, mutta on kuitenkin aina palannut takaisin thrash metalliin.

Iron Maiden

Iron Maiden on yksi legendaarisimmista metallibändeistä, he olivat mukana jo 80-luvun alusta lähtien ja ovat yksi suurimmista kaupallisista menestyksistä musiikin alalla. Tämä saattaa tuntua yllättävältä, sillä he eivät ole saaneet paljoakaan tv-näkyvyyttä tai radiosoittoa, mutta kuten hevimusiikin alkuaikoinakin, sana ja bändin musiikki on kulkenut fanilta toiselle ja konsertit ovat pysyneet loppuun myytyinä. Bändi onkin julkaissut todella kunnioitettavan määrän albumeja, yhteensä 38.

Bändillä on myös oma maskotti, nimeltään Eddie the Head, joka on mukana konserteissa tai albumien kannessa. Eddie pystyy muuttamaan rooliaan tarpeen mukaan ja se onkin nähty muun muassa zombiena, cyborgina, egyptiläisenä muumiona sekä mielisairaalan potilaana. Eddie on mukana myös bändin inspiroimissa videopeleissä kuten ampumapeli Ed Hunter sekä roolipeli Iron Maiden: Legacy of the Beast.

Motörhead

Motörhead kuuluu myös Iso-Britannian uuden aallon hevibändeihin, joita perustettiin 70- ja 80-luvuilla. Bändin kokoonpano vaihteli kovasti vuosikymmenten aikana, mutta mukana oli aina sen perustajajäsen Lemmy Kilmister.

Bändi ja erityisesti Lemmy toivat hevimusiikkiin punk rokkia ja näin edesauttoivat speed metallin ja thrash metallin synnyssä. Lemmy itse ei paljoa karsinoinnista piitanut, hän sanoi itse aina vain soittavansa rock n’ rollia.

Kun Lemmy kuoli vuoden 2015 joulukuussa, lopetti bändikin toimintansa. Muisto kuitenkin elää väkevänä ja hänen muusikkokollegansa ja faninsa keräsivät rahaa patsaaseen Lemmystä, joka on nyt Lemmyn lempibaarissa, Rainbow Bar and Grillissä West Hollywoodissa.

Led Zeppelin

Led Zeppeliniä pidetään yhtenä ensimmäisistä hevibändeistä Black Sabbathin ja Deep Purplen ohella. Sillä on juurensa psykedeelisessä rockissa ja bluesissa. Heidän tyylinsä on hyvin omaleimainen ja bändi saa inspiraationsa monesta eri musiikkityylistä, jopa folkista.

Bändi tunnettiin railakkaasta keikkaelämästä ja bändi olikin koossa vain hieman yli kymmenen vuotta ja hajosi, kun rumpali John Bonham kuoli. Bändi on kokoontunut soittamaan konsertteja silloin tällöin ja sitä pidetään yhtenä maailman menestyneimpänä, vaikuttavimpana ja innovatiivisimpana rock-yhtyeenä ja heitä verrataan usein Beatlesiin juuri tässä suhteessa.

Judas Priest

Judas Priest perustettiin jo vuonna 1969, mutta se sai odottaa läpimurtoa vuoteen 1980 saakka, kun albumi British Steel sinkosi sen suuren yleisön tietoisuuteen ja rockin supertähdiksi.

Bändin jäsenet ovat vaihtuneet välillä tiuhaankin vuosien varrella ja jopa yhtyeen tavaramerkki, laulaja John Halford jätti yhtyeen muutamaksi hetkeksi. Halfordin oopperamainen laulutyyli, johon kuuluu runsas vibraton käyttö ja bansheemaiset kiljaisut tekevät tämän bändin soundista tunnistettavan. Heidän nahkaiset esiintymisasunsa niitteineen ovat glam metallia parhaimmillaan.

Bändi on toiminnassa edelleen, kovempana kuin koskaan ja tekee muun muassa kiertueita. Heidän musiikkiaan voi kuulla myös videopeleissä kuten Guitar Hero sekä Rock Band.

Nightwish

Nightwish on ylläoleviin verrattuna vasta vaippaiässä, mutta se edustaa suomalaisen metallimusiikin uutta tulemista 70-luvun kokeilujen jälkeen. Nightwish perustetiin vuonna 1996 ja se sai nopeasti suosiota sekä kotimaassa että ulkomailla.

Nightwish on suomalaista metallia parhaimmillaan ja bändi tuli perustaneeksi uuden metallimusiikin alalajin, sinfonisen metallin. Bändin säveltäjä-sanoittaja Tuomas Holopainen kutsuu itse musiikkiaan maisemametalliksi, mutta kun hänen biisinsä saivat laulusolistikseen oopperakoulutuksen saaneen Tarja Turusen sopraanon, oli maailmanvalloitus varma asia.

HIM

Suomalaiset ovat vastuussa myös toisen metallimusiikin alagenren keksimisestä. Love metalin symboli on niin sanottu sydängrammi eli heartagram, jossa pentagrammi ja sydän yhdistyvät. Musiikkityylinä love metal on lähinnä goottirokkia ja heviä, ja Ville Valon sanoituksissa, kuten sydängrammissakin, yhdistyvät maailman pehmeys ja kovuus, yin ja yang.